Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Fusilli

Fusilli (także: eliche, tortiglioni, spirali) - rodzaj południowowłoskiego makaronu w formie spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta (semoliny). Wywodzi się z Kampanii. Wyglądem przypomina świderek i stąd bywa też w Polsce nazywany świderkami.

Nazwa pochodzi od wnętrza gwintowanej lufy karabinowej, które spiralka przypomina (włoski archaizm fusile). Fusilli podaje się jako składnik sałatek makaronowych, zapiekanek, a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi sosami. Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu.
Produkowany jest masowo na całym świecie, również w wersjach barwnych, kolorowanych np. szpinakiem na zielono lub pomidorami na czerwono.
Podobnym gatunkiem jest gemelli.
html map