Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Pizzoccheri

Pizzoccheri - rodzaj północnowłoskiego makaronu wykonywanego z mąki gryczanej, odmiana tagliatelle. Wywodzi się z Teglio w Lombardii.
Pizzoccheri ma formę płaskich wstążek ciemnej barwy. Udział mąki gryczanej kształtuje się na poziomie 80%, reszta to mąka pszenna. Odmianą jest Pizzoccheri bianchi (białej barwy), rodzaj gnocchi, wytwarzany z mąki pszennej i chleba.
Pierwsze wzmianki pochodzą z XVI wieku. Danie spożywane było podówczas rękoma, co daje przypuszczenia, że nazwa wywodzi się od włoskiego pizzicare (podszczypywać).
Później makaron jedzono drewnianymi łyżkami ze wspólnej, rodzinnej miski.
Oryginalnie serwowany jest najczęściej z ziemniakami, serem, kapustą i masłem, a więc stanowi danie ciężkostrawne.
Jadany zwykle na obiad w zimnej porze roku.
html map